Ruben Brandt, Collector

Het melkmeisje kijkt toe tijdens een achtervolging en de soep lijkt op een kandinsky.
“Ruben Brandt, Collector”: De cultuurhistorie enthousiast door elkaar gegooid! Kunsthistorische verwijzingen buitelen in hoog tempo over elkaar.

Picasso, Van Gogh, Dalí, Gauguin, Velázquez, Lichtenstein, Warhol, Rodin, Modigliani, Monet, Hopper, Le Corbusier, Michelangelo, Hockney, Renoir…

De animatiefilm Ruben Brandt, Collector is een uptempo klassieke heistfilm (kraakfilm) die doordrenkt is van een paar eeuwen kunstgeschiedenis. Voor kunstliefhebbers is bijna niet bij te houden wat er aan herkenbaars voorbijkomt, van een Hopperiaans nachtcafé en de appel van Magritte tot Otto Dix-achtige sloeries en een bloemenveld dat recht uit een Monet-schilderij lijkt te komen. En dan zijn er nog de nodige knipogen naar de filmgeschiedenis, waarvan de cameo van Hitchcock als ijsblokje misschien wel de leukste is.
Een adembenemend feest van herkenning voor kunst- en filmliefhebbers, met de luchtigheid en humor van The Pink Panther of de James Bond-films uit het Roger Moore-tijdperk. Het  is als het ware één grote Waar is Wally-puzzel waar je eindeloos naar kunt blijven kijken en telkens weer nieuwe details in ontdekt.

De in 1952 in Slovenië geboren, in Hongarije opgegroeide visueel kunstenaar Milorad Krstic maakt als zestiger een opmerkelijk filmdebuut met een getekende, Engels gesproken film die zich met geen enkele andere laat vergelijken en tegelijkertijd op een hartveroverende manier heel vertrouwd aanvoelt. Hij regisseerde, schreef, ontwierp en produceerde dit project hoofdzakelijk in z’n eentje. Des te bewonderenswaardiger dat “Ruben Brandt, Collector” zijn debuutfilm is.

Psychotherapeut Ruben Brandt (een samenvoeging van Rubens en Rembrandt) heeft last van nachtmerries rond wereldse kunstwerken. Zo komt hij in Botticelli’s beroemdste schilderij terecht en wordt prompt door Venus’ weelderig lange rode haar onder water getrokken.  Hij wordt aangevallen door de kat uit Édouard Manets Olympia en daagt Elvis in cowboypak, bekend van Andy Warhols zeefdruk, hem uit tot een duel.
Brandts oplossing: de kunstwerken verzamelen. Het is het simpele uitgangspunt van een wervelende kraakfilm waarin een handvol meester-inbrekers in zijn opdracht topstukken rooft uit musea over de gehele wereld.

“Ruben Brandt, Collector” is stijlvast, humoristisch, met grote vaart en beeldschoon gemaakt, en voelt aan als een groots gebaar van een liefhebber die speels laat zien hoe mondiaal alom aanwezig kunst en cultuur in ons collectief bewustzijn zijn.

Ik heb deze film bekijken bij Cineville.

Klik hier voor meer filmtips!

Bezoekers: 112 totaal,  1 vandaag

  • Facebook
  • Twitter
  • Hyves
  • MySpace
  • Live
  • Add to favorites