Kunsteducatie (Filmleraar)

André Broens (leerkracht op basisschool Laetare in Lelystad) is Filmleraar van het jaar uit regio Midden. Dit artikel beschrijft één van de manieren waarop André film inzet.

In 2019 is André “Educatief Afgestudeerd” (met een 8,7) aan ArtEZ op het onderwerp “Kunsteducatie op school”.
Het is een goed gefundeerd en uitgebreid literatuuronderzoek geworden, met een website met veel filmpjes als eindproduct.

Op de website maak je kennis met zeven personages die allemaal hun eigen kijk hebben op kunsteducatie. In de filmpjes speelt André alle rollen. Aan bod komen: de leerkracht, de leerling, de directeur (beleidsmaker), de wetenschapper en de kunstenaar. Ook is er nog de journalist, die alles aan elkaar praat en de maker van de website.

Na de kennismaking met de zeven personen, kun je van elk van hen (behalve van de journalist) een onderzoek lezen. Dit is een uitgebreide tekst, met voetnoten en bronvermelding. De kennismakingsfilmpjes waren een minuscule samenvatting van het verhaal hier.

Tenslotte zijn er filmpjes te vinden, waarin de journalist elk personage interviewt. Zo worden de inzichten van ieder afzonderlijk nog eens in beeld verteld.

Het filmpje hieronder is een minuscule samenvatting van wat er in alle filmpjes en onderzoeken wordt verteld. Alle personages, onderzoeken en inzichten komen hierin aan bod.


Over Filmleraar van het Jaar 2021

De Filmleraar van het Jaar geeft film een eigen plek binnen het onderwijs. Met deze verkiezing wordt meer aandacht gevraagd voor filmeducatie. Op 5 juli 2021 zijn de zes regionale winnaars (uit zowel basis- als voortgezet onderwijs) bekend. Tijdens de Nationale Onderwijsweek en het Nederlands Film Festival maakt, op 5 oktober (de Dag van de Leraar), de vakjury bekend welke drie van deze zes regionale winnaars doorgaan naar de finale. Dé Filmleraar van het Jaar 2021 wordt op 24 november bekendgemaakt, tijdens een feestelijk verkiezingsevent op het International Documentary Filmfestival Amsterdam.

Uit het Juryrapport: “André is een filmleraar pur sang. Hij doet werkelijk alles met film. Hij gebruikt film ter vermaak, film om te inspireren, film ter ondersteuning van de vakinhoud, gebruikt film als verbindend middel, film om daarmee samenwerken te stimuleren. André heeft een duidelijk doel voor ogen: hij wil leerlingen filmvaardig maken zodat zij zelf leren zich uit te drukken middels film. Het is daarbij zeer bijzonder dat deze filmleraar in het basisonderwijs werkt. Dit kom je niet veel tegen.

Bezoekers: 636 totaal,  4 vandaag

  • Facebook
  • Twitter
  • Hyves
  • MySpace
  • Live
  • Add to favorites