Boekenbabbel (Filmleraar)

André Broens (leerkracht op basisschool Laetare in Lelystad) is Filmleraar van het jaar uit regio Midden. Dit artikel beschrijft één van de manieren waarop André film inzet.

Elke basisschoolleerling kent wel de boekbespreking. Je staat voor de hele klas en vertelt, volgens een vast stramien, over een leesboek.

Bij André op school gaat dat iets anders. De leerlingen houden meerdere keren per jaar een boekpromotie. Dit doen ze aan hun eigen tafelgroepje. Ze krijgen tips en tops, zodat ze het onmiddellijk nog één of twee keer kunnen doen aan een ander tafelgroepje. Kinderen voelen zich veel vrijer in zo’n kleine groep. En bij de tweede of derde presentatie voelen ze zichzelf al vaak een expert op het gebied van dit boek.
De boekpromotie kent eigenlijk geen vast stramien. Zolang de leerling anderen maar kan motiveren om het boek misschien te gaan lezen, is het goed. Dit kan met een PowerPoint, een kijkdoos, een toneeltje of zelfs een taart.

Minimaal één keer in dat jaar (maar liever vaker) maken de leerlingen een ‘boekenbabbel’ als boekpromotie. Een boekenbabbel is een filmpje van ongeveer 1 minuut, waarin het boek aangeprezen wordt. Je mag het boek een stukje naspelen, je kunt scènes uit de verfilming laten zien, je kunt zelf in beeld gaan zitten en vertellen, je kunt… Nou ja, er zijn heel veel mogelijkheden. Het belangrijkste is dat het een persoonlijk verhaal is.
In het filmpje hieronder heeft de maakster gekozen voor een volledig zelfgemaakte animatiefilm. Heerlijk om te zien dat kinderen zo met boeken, lezen, presenteren en filmen bezig zijn.


Over Filmleraar van het Jaar 2021

De Filmleraar van het Jaar geeft film een eigen plek binnen het onderwijs. Met deze verkiezing wordt meer aandacht gevraagd voor filmeducatie. Op 5 juli 2021 zijn de zes regionale winnaars (uit zowel basis- als voortgezet onderwijs) bekend. Tijdens de Nationale Onderwijsweek en het Nederlands Film Festival maakt, op 5 oktober (de Dag van de Leraar), de vakjury bekend welke drie van deze zes regionale winnaars doorgaan naar de finale. Dé Filmleraar van het Jaar 2021 wordt op 24 november bekendgemaakt, tijdens een feestelijk verkiezingsevent op het International Documentary Filmfestival Amsterdam.

Uit het Juryrapport: “André is een filmleraar pur sang. Hij doet werkelijk alles met film. Hij gebruikt film ter vermaak, film om te inspireren, film ter ondersteuning van de vakinhoud, gebruikt film als verbindend middel, film om daarmee samenwerken te stimuleren. André heeft een duidelijk doel voor ogen: hij wil leerlingen filmvaardig maken zodat zij zelf leren zich uit te drukken middels film. Het is daarbij zeer bijzonder dat deze filmleraar in het basisonderwijs werkt. Dit kom je niet veel tegen.

 136 total views,  3 views today

  • Facebook
  • Twitter
  • Hyves
  • MySpace
  • Live
  • Add to favorites