Reclame herfilmen (Filmleraar)

André Broens (leerkracht op basisschool Laetare in Lelystad) is Filmleraar van het jaar uit regio Midden. Dit artikel beschrijft één van de manieren waarop André film inzet.

In een paar zinnen een heel verhaal vertellen lijkt best heel lastig. Maar kijk eens naar de tv-reclames. In 20 seconde zetten ze een (meestal grappig) verhaaltje neer.

André geeft de leerlingen de opdracht om een tv-reclame na te spelen. Ze kiezen zelf een favoriete reclame uit (liefst eentje met een grap erin). Ze rippen het geluid van de reclame. Dan schrijven ze elke scène en elk shot op. Ze oefenen het naspelen en zetten het daarna op film.
Bij de montage moet het gefilmde beeld en het geripte geluid weer bij elkaar komen.

Leerlingen leren niet alleen hoe je een verhaal kort in beelden neerzet, maar ook hoe je de film ‘sneller’ maakt door veel korte shots te gebruiken en daarbij close-ups, mediums en totals met elkaar af te wisselen.
Tenslotte kunnen ze ook bemerken met welke tactiek een product in de markt wordt gezet. Ze leren als het ware ‘verkooptrucjes’. Voordeel daarvan is dat ze zich er dan ook tegen kunnen bewapenen.

Achteraf is het heerlijk om er met de leerlingen over na te praten. Hoeveel shots waren er? Had je dit in het begin verwacht? Mis je shots? Had je shots kunnen verwijderen? Hoe kun je de film beter maken? Wat vind je van de decors en de kleding? Was het lastig om het na te spelen? Ben je tevreden over het resultaat? En: Wat heb je geleerd?

Wil je meer verfilmde reclames zien? Klik dan hier.


Over Filmleraar van het Jaar 2021

De Filmleraar van het Jaar geeft film een eigen plek binnen het onderwijs. Met deze verkiezing wordt meer aandacht gevraagd voor filmeducatie. Op 5 juli 2021 zijn de zes regionale winnaars (uit zowel basis- als voortgezet onderwijs) bekend. Tijdens de Nationale Onderwijsweek en het Nederlands Film Festival maakt, op 5 oktober (de Dag van de Leraar), de vakjury bekend welke drie van deze zes regionale winnaars doorgaan naar de finale. Dé Filmleraar van het Jaar 2021 wordt op 24 november bekendgemaakt, tijdens een feestelijk verkiezingsevent op het International Documentary Filmfestival Amsterdam.

Uit het Juryrapport: “André is een filmleraar pur sang. Hij doet werkelijk alles met film. Hij gebruikt film ter vermaak, film om te inspireren, film ter ondersteuning van de vakinhoud, gebruikt film als verbindend middel, film om daarmee samenwerken te stimuleren. André heeft een duidelijk doel voor ogen: hij wil leerlingen filmvaardig maken zodat zij zelf leren zich uit te drukken middels film. Het is daarbij zeer bijzonder dat deze filmleraar in het basisonderwijs werkt. Dit kom je niet veel tegen.

Bezoekers: 194 totaal,  1 vandaag

  • Facebook
  • Twitter
  • Hyves
  • MySpace
  • Live
  • Add to favorites