Alive

Met de klas gekeken naar de animatiefilm ‘Alike’ en achteraf met de kinderen gesproken over de functie van kleur. Ben jij net zo’n opvoeder als deze vader?

‘Alike’ is een prachtige, korte film over vader (opvoeder) en zoon, die alles behalve hetzelfde zijn. Ze zitten vast in een samenleving waar orde en arbeidsethos letterlijk de kleur en creativiteit van de inwoners verstikt.

‘Alike’ is een Spaanse animatiefilm waar zo’n vijf jaar aan gewerkt is en werd gemaakt met behulp van de gratis Nederlandse opensourcesoftware ‘Blender’. De film heeft heel veel (grote) onderscheidingen binnen gehaald.

Het verhaal speelt zich af in een drukke, monotone wereld. Vader Copy is een arbeider met een druk leven. Hij gaat elke dag op hetzelfde tijdstip naar zijn werk en komt elke dag op hetzelfde tijdstip thuis. Hij probeert zijn zoon Paste alles op de juiste manier aan te leren. Maar wat is de juiste manier? In de voetsporen treden van de grijze massa? Of op je eigen manier een kleurtje aan het leven geven?

‘Alike’ is een visueel lekkere short: soepel, elegant en minimalistisch, met een geweldige compositie en kadrering, en een selectief kleurgebruik. Alles staat in teken van de boodschap.

Het gaat namelijk over de manier waarop we onze kinderen leren, welke waarden en manieren we ze opdringen en hoe dat niet altijd goed uitpakt.

Het gaat hier over de relatie tussen opvoeder en kind. De kleur is een metafoor voor de geluk en creativiteit. In het begin is de jongen kleurrijk, dus gelukkig, origineel en zichzelf. Maar dat slijt, als de sleur van de verplichtingen komt. Ook vader verkleurt, want hij ziet dat zijn zoon niet gelukkig is. De muzikant onderweg blijft kleurrijk, want hij volgt zijn doel. Dan pakt vader zijn viool en haalt de kleur terug in het leven. De opvoeder negeert alle verplichtingen van de samenleving en richt zich op het kind. Prima les.

De kinderen krijgen de opdracht om (eerst even alleen en daarna in tweetallen) na te denken over welke kleuren ze zagen en wat daaraan op viel. Welke betekenis heeft kleur in de film?

Daarna ging het erover hoe de personages hun kleur zouden kunnen vasthouden. Natuurlijk kan de vraag: Wat kleurt jou en wat geeft jou vorm?

Tenslotte: Hoe ga je om met de dingen die ‘moeten’ en de dingen die je ‘wil’? Kan dat samengaan?

Bezoekers: 87 totaal,  2 vandaag

  • Facebook
  • Twitter
  • Hyves
  • MySpace
  • Live
  • Add to favorites