Titane

De androgyne Alexia heeft sinds een auto-ongeluk een stuk titanium in haar hoofd zitten. Na een woeste ontmoeting met een auto, raakt ze zwanger en ondertussen blijkt ze ook nog een seriemoordenaar, die op de vlucht voor de politie verandert in een jongen en onderduikt bij een getroebleerde brandweerman.

“Titane” is een film in de vijfde versnelling: bizarre achtervolgingen, ontroerende dansscènes, compromisloze body horror en prachtige allegorieën voor zwangerschap, ouderliefde, transformatie en zelfacceptatie. Een videoclip-esthetiek die als een koortsdroom popculturele clichés doet kantelen.

De film wil heel veel zeggen en doet dit weinig subtiel, maar is daardoor fysiek en cinematografisch des te imposanter; vol ongeketende creativiteit. De meest gewaagde, gewelddadige en gelaagde Gouden Palm-winnaar ooit; 5 sterren! Allegorisch absurdisme, gitzwarte humor en een feilloos gevoel voor stijl en timing. Compleet over de top, soms zelfs losgeslagen, maar nooit saai of ongeloofwaardig. Je kunt zelf naar hartenlust betekenis geven aan dat wat je ziet; de vaste hokjes lossen voor je ogen op. Uiteindelijk is dit in wezen een film over twee verloren zielen die allebei zo ver van het pad zijn geraakt, dat ze zich alleen nog in elkaar herkennen.

Gezien bij Cineville.

Klik hier voor meer filmtips!

Loading