Vloggende leerkracht (Filmleraar)

André Broens (leerkracht op basisschool Laetare in Lelystad) is Filmleraar van het jaar uit regio Midden. Dit artikel beschrijft één van de manieren waarop André film inzet.

Vlog (een samentrekking van video-blog) is de benaming van een dagboek (Engels: log) op internet, waarbij het grootste deel van het dagboek bestaat uit videobeelden. Typerend is dat een vlogger vaak juist de meest alledaagse handelingen vastlegt. Maar er zijn ook vloggers die zich beperken tot het filmen van een bepaald soort activiteit of product (films, mode, spellen, strips, make-up, enz).

Als leerkracht is het natuurlijk leuk om over je werk te praten. Veel leerkrachten horen graag ideeën van anderen, bijvoorbeeld om zo zelf beter les te geven of gewoon leuke, praktische, handzame ideeën op te doen.
Vloggen is dan een uitkomst. Zo stel je je verhaal beschikbaar voor een heleboel collega’s. Maar ook voor ouders en andere geïnteresseerden.

André heeft inmiddels al vele vlogs gemaakt. Zijn vlogs over gaan o.a. over zijn hobby’s, kunst, vakanties, bezochte evenementen en nog veel meer. Natuurlijk maakt hij ook vlogs over zijn werk: groepsleerkracht in het basisonderwijs. In de vlog hieronder zie je hoe hij vertelt over de dagboeken in zijn klas.


Over Filmleraar van het Jaar 2021

De Filmleraar van het Jaar geeft film een eigen plek binnen het onderwijs. Met deze verkiezing wordt meer aandacht gevraagd voor filmeducatie. Op 5 juli 2021 zijn de zes regionale winnaars (uit zowel basis- als voortgezet onderwijs) bekend. Tijdens de Nationale Onderwijsweek en het Nederlands Film Festival maakt, op 5 oktober (de Dag van de Leraar), de vakjury bekend welke drie van deze zes regionale winnaars doorgaan naar de finale. Dé Filmleraar van het Jaar 2021 wordt op 24 november bekendgemaakt, tijdens een feestelijk verkiezingsevent op het International Documentary Filmfestival Amsterdam.

Uit het Juryrapport: “André is een filmleraar pur sang. Hij doet werkelijk alles met film. Hij gebruikt film ter vermaak, film om te inspireren, film ter ondersteuning van de vakinhoud, gebruikt film als verbindend middel, film om daarmee samenwerken te stimuleren. André heeft een duidelijk doel voor ogen: hij wil leerlingen filmvaardig maken zodat zij zelf leren zich uit te drukken middels film. Het is daarbij zeer bijzonder dat deze filmleraar in het basisonderwijs werkt. Dit kom je niet veel tegen.

 166 total views,  1 views today

  • Facebook
  • Twitter
  • Hyves
  • MySpace
  • Live
  • Add to favorites