Kerst-journaal 2019

Een collega uit het basisonderwijs had bij een school ergens in Zeeland een kerstfilmpje gezien. Het was gefilmd op het platte land, met een heuse stal, herberg, schapen, een ezel en zelfs een echte baby in de rol van Jezus. Hoe mooi is dat.

Het filmpje duurde 7 minuten en ik kreeg de vraag of ik ook zoiets zou kunnen maken. Het zou een filmpje worden voor de ouders, als die tijdens het kerstdiner van de kinderen zitten te wachten. Het was wel wat last-minute, maar ik kreeg er wat tijd voor, dus zou het moeten kunnen.

Gaandeweg gingen zich er steeds meer mensen mee bemoeien en veranderde de opdracht. Uiteindelijk moest het een veel langere film worden, met álle kinderen van school. Dat werd nog best pittig.

De kinderboerderij kon wel helpen met schapen en de ezel, maar niet op zo’n korte termijn en ook niet op een totaal andere locatie dan in de boerderij zelf. Dus daar moest een alternatief voor komen. Iets met een green-screen of een dubbele film.

Zo passeerden meer problemen de revue. Grootste probleem was misschien wel hoe je grote groepen kinderen eenvoudig op de filmset krijgt, als die filmset (een stal bijvoorbeeld of een herberg) nogal ver weg is.

Uiteindelijk is er best een aardige film uitgekomen. Het ‘grappige’ in deze film is dat het hele kerstverhaal vanuit een actualiteiten-programma wordt aangestuurd. Diverse reporters geven verslag en tonen reportages. Zo komt heden en verleden een beetje door elkaar.

In de viering met de kinderen is deze film ook gebruikt. Maar toen was het tweetal in de studio live op toneel. Zij praatten de stukjes video (en de losse liedjes) aan elkaar. Dit laatste kostte nog best veel extra monteer- en oefentijd. Uiteindelijk werd het een succesvolle kerstdag.

Loading