Filmleraar van het jaar 2021

Leerkracht André Broens uit Lelystad strijdt om landelijke titel Filmleraar van het Jaar 2021

Ondanks – of misschien wel dankzij – alle perikelen van corona op de basisscholen, weet leraar André Broens van de Laetare uit Lelystad Filmleraar van het jaar in regio Midden te worden! Hij is nu nog in de race voor de landelijke titel. Dit wordt in november bekend gemaakt. Een Flevolandse leerkracht heeft deze titel nog nooit binnengesleept, dus wij gaan natuurlijk keihard voor de winst van André!

Dit jaar zijn er voor het eerst regionale voorrondes in het hele land gehouden voor de Filmleraar van het Jaar 2021. In samenwerking met de zes regionale filmhubs maken deze regionale winnaars, die lesgeven op zowel het basis- als voortgezet onderwijs, allemaal kans op de titel Filmleraar van het Jaar 2021. Voor Filmhub Midden is leraar André Broens van basisschool Laetare in Lelystad verkozen om mee te doen aan de landelijke verkiezing van Filmleraar van het Jaar 2021. De inwoner uit Lelystad gebruikt film in groep 7 en 8 om zijn leerlingen filmvaardig te maken. Vanaf 2005 gebruikt hij filmtaal om leerlingen te leren hoe zij zichzelf kunnen uitdrukken.

In het hele land zijn steeds meer leraren bezig met lesgeven aan de hand van film. Hiermee helpen ze leerlingen beeld beter te duiden en begrijpen. Om meer aandacht te vragen voor filmeducatie en zo andere leraren te inspireren om film bewust te integreren in het lesprogramma, wordt voor de 4e keer de verkiezing Filmleraar van het Jaar georganiseerd.

Het juryrapport over André Broens: 

“André is een filmleraar pur sang. Hij doet werkelijk alles met film. Hij gebruikt film ter vermaak, film om te inspireren, film ter ondersteuning van de vakinhoud, gebruikt film als verbindend middel, film om daarmee samenwerken te stimuleren. Andre heeft een duidelijk doel voor ogen: hij wil leerlingen filmvaardig maken zodat zij zelf leren zich uit te drukken middels film. Het is daarbij zeer bijzonder dat deze filmleraar in het basisonderwijs werkt. Dit kom je niet veel tegen. “

De vakjury gaat de komende tijd met deze zes toptalenten aan de slag. De jury bestaat uit Filmleraar van het Jaar 2020 Bart Valkenier, regisseur van o.a de serie Klassen Sarah Sylbing, onderzoeker kunst -en cultuureducatie Emiel Copini en de winnaars van de Documaken profielwerkstukwedstrijd, middelbare scholieren Lente IJsendijk en Malou de Kruijk. Tijdens de Nationale Onderwijsweek op 5 oktober, de Dag van de Leraar, maakt de vakjury bekend welke drie van deze zes regionale winnaars doorgaan naar de finale. Dé Filmleraar van het Jaar 2021 wordt op 24 november bekendgemaakt, tijdens een feestelijk verkiezingsevent op het International Documentary Filmfestival Amsterdam.

Profiel Filmleraar van het Jaar

De Filmleraar van het Jaar maakt lessen via film aantrekkelijk voor leerlingen en zet film bewust in, zodat leerlingen méér leren zien, en zich beter leren uitdrukken als ze zelf film maken. Het is iemand die leerlingen met film activeert en film inzet om aan creatieve lessen vorm te geven. De winnaar van de verkiezing is gedurende één schooljaar het boegbeeld voor filmeducatie in het onderwijs, mag een jaar lang gratis naar de film én met de klas naar een filmfestival of theater naar keuze. Ook neemt de winnaar plaats in de jury van de volgende verkiezing.

Over Filmleraar van het Jaar

Filmleraar van het Jaar is een jaarlijks terugkerende verkiezing van het Netwerk Filmeducatie naar idee van het Eye Filmmuseum en Nederlands Film Festival. Met dank aan: International Documentary Film Festival Amsterdam, de Nationale Onderwijsweek en Cineville. Het Netwerk Filmeducatie is een bruisend netwerk van meer dan 200 onderwijs- en filmprofessionals die samenwerken om filmeducatie een structurele plek te geven in het onderwijs.

Loading