FortaRock 2016

FortaRock 2016 is een tweedaagse, waarvan wij alleen de zondag gaan, samen met 2000 andere bezoekers. Architects is als eerste op het hoofdpodium. Het is de hardste band van de dag. Metal voor een nieuwe generatie. Fijn dat dit genre door blijft ontwikkelen.

Monster Truck zorgt voor deze dag voor het hardrock-element; seventies-achtige rockband met blues-invloeden, een gitarist zonder shirt aan en heel veel haar op het podium. Geweldige riffs en solo’s.

Het geluid van Swallow the Sun ligt, zeker in het begin, niet echt lekker in het gehoor. Het is te schel. Er is relatief weinig publiek voor deze band. Zelf zou ik ze ook liever in een klein zaaltje zien. Daar komt de sfeer van de muziek beter tot z’n recht.

De meest opzienbarede act is het cartooneske BabyMetal: zoete popdeuntjes op keiharde metal. De tent staat boordevol, want iedereen wil dit zien. Maar het blijft niet meer dan een gimmick. De zang lijkt overigens niet altijd live. Toch is het qua concept geslaagd. Dit soort nieuwe projecten schudden het genre wat op.

Disturbed uit Chicago is Amerikaans goed. Dat je met covers groot kunt worden, hebben ze wel laten zien. Ze spelen werk van Nine Inch Nails, U2, The Who en Rage Against The Machine. Natuurlijk ontbreekt The Sound of Silence niet, maar deze wordt bijna weggevaagd door de enorme bas van de trommels.

Sommigen halen de neus op voor de spierballenrock van de Deense Volbeat. Weinig origineel en veel effectbejag is de kritiek. Maar Volbeat is niet om te analyseren, maar om live over je heen te laten komen. Ze knallen anderhalf uur lang aan één stuk door. Met video’s en veel vlammen. Vooral de laatste drie albums krijgen aandacht, maar de publiekhits komen ook voorbij. Volbeat toont zich een waardige afsluiter.

 

 147 total views,  2 views today

  • Facebook
  • Twitter
  • Hyves
  • MySpace
  • Live
  • Add to favorites