Baroeg Open Air 2013

Baroeg Open Air is een gratis jaarlijks festival dat wordt georganiseerd door poppodium Baroeg. Het festival kenmerkt zich door de brede, underground programmering en ontspannen sfeer. De 2012 editie is door de VNPF (Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals) genomineerd voor een IJzeren Podiumdier 2012, in de categorie ‘beste festival’. Op zaterdag 21 september 2013 vindt de zesde editie van Baroeg Open Air plaats in het Zuiderpark bij Ahoy. Met dank aan alle vrijwilligers.

Moonspell
Het Portugese Moonspell draait al heel wat jaren mee. De band begint als black metal act maar al snel wordt de koers omgegooid naar dark metal. Deze stijl kun je omschrijven als een kruisbestuiving van black, death en gothic metal. De band doet van zich spreken met de albums Wolfheart en Irreligious en breekt internationaal door. Het vijftal is dan ook het belangrijkste exportproduct van Portugal op het gebied van hardere muziek.
Met het laatste album Alpha Noir bevestigt de band zijn status. Ook op het podium komt Moonspell volledig tot zijn recht. Het bewijs zal op Baroeg Open Air geleverd worden.

Focus
Wie kent Hocus Pocus niet? Dit nummer is op elk moment van de dag wel ergens ter wereld te horen. Hocus Pocus zet de progressieve Nederlandse rockband Focus in de vroege jaren 70 op de kaart. Een song als Sylvia bevestigt deze status. De band rond toetsenist/fluitist Thijs van Leer en gitarist Jan Akkerman stopt echter in 1978.
In de jaren 80 en 90 komt de band sporadisch weer bijeen. Van een echte doorstart kunnen we niet spreken. In 2002 komt de band weer bij elkaar, al is dat wel in wisselende bezettingen. Op dit moment bestaat de band naast Van Leer uit bassist Bobby Jacobs, drummer Pierre van der Linden (die ook in de jaren 70 in de band speelt) en gitarist Menno Gootjes. Deze laatste is geen onbekende in Rotterdam en omstreken. Zo maakte hij onder andere deel uit van de metal band Threnody.
In 2012 brengt Focus het fantastische album Focus X uit.

The Monolith Deathcult
Illdisposed heeft afgezegd voor Baroeg Open Air. The Monolith Deathcult zal Illdisposed vervangen.
The Monolith Deathcult (TMDC) is een bijzondere band. Ze gaan het experiment niet uit de weg en zijn ook niet bang om hun hoofd boven het maaiveld uit te steken. Dat wordt in Nederland niet altijd gewaardeerd. De band heeft er zelf maling aan en vindt het over het algemeen prachtig om de gemoederen te verhitten. Die instelling hoor je ook terug in de muziek waarin brute death metal vermengd wordt met industrial en elektronika, zoals je kunt horen op hun nieuwste album Tetragrammaton. TMDC uit Kampen is een band die je gewoon een keer gezien moet hebben.

Hausmagger
Een Rotterdams festival moet ook een Rotterdams tintje hebben. Baroeg Open Air bekent kleur met Hausmagger. Deze Nederlandstalige (surf) rock band zal het festival een luchtig, maar vooral humoristisch karakter geven. De dichterlijke teksten van frontman Theo Wesselo zorgen minimaal voor een glimlach, maar je mag ook in je broek pissen van het lachen. Wesselo kreeg bekendheid als de ene helft van het duo Rembo en Rembo. In 2007 start hij met Ed Sewerrati Hausmagger en in 2009 verschijnt het album Dicht- & Sloopwerk. De heren treden als duo op maar ook met volledige band. Sewerrati zit inmiddels niet meer in de band en is vervangen door gitarist Fuck. Hausmagger heeft ook een nieuw album, genaamd Het Onderste Uit De Man.

Dead Head
Het Nederlandse Dead Head is een vaste waarde binnen de thrash metal scene. De band werd in 1989 opgericht en in 1990 verscheen de geweldige demo The Festering. Daarna verschijnen vier albums, een EP en een compilatie waarop ook de demo te vinden is. Misschien niet de meest productieve band, kwalitatief staat het als een huis. De band blijft de thrash metal altijd trouw, ook al zijn genres als death metal en black metal populairder. Dat tekent deze oudgedienden die met hun agressieve sound nog steeds de meeste nieuwe thrash metal bands ver achter zich laten. Op Baroeg Open Air blaast Dead Head iedereen omver.

Radio Moscow
Radio Moscow komt uit het Amerikaanse Story City in de staat Iowa. De band begint in 2003 in een garage. Dat typische garagegeluid hoor je nog steeds terug in de psychedelische bluesrock van dit trio. Radio Moscow past dan ook prima in het rijtje hedendaagse bands die inspiratie zoeken in de jaren 60 en 70. Voorbeelden voor Radio Moscow die we kunnen opnoemen zijn Cream, Jimi Hendrix, Blue Cheer, The Allman Brothers en Pentagram. Radio Moscow heeft 4 albums op hun naam staan. Eerder dit jaar verscheen de geweldige EP Rancho Tehama. Een band waar zowel de jonge als oudere muziekliefhebber van zal genieten.

The Charm The Fury
The Charm The Fury komt uit de hoofdstad en is hard op weg internationaal door te breken. Er zijn vrij veel bands actief die metalcore spelen in binnen- en buitenland. Het gros klinkt echter als een kopie. Dat kan niet van The Charm The Fury gezegd worden. Dat de band in Caroline Westendorp een frontvrouw heeft die haar mannetje staat, speelt uiteraard mee. Daarnaast schrijft deze band gewoon geweldige songs waarin agressie en melodie mooi samensmelten. Het is niet vreemd dat The Charm The Fury na de EP The Social Meltdown opgepikt is door het vermaarde Franse label Listenable Records. Het eerste album is uit als de band op Baroeg Open Air staat.
The Charm The Fury is voer voor liefhebbers van August Burns Red, Every Time I Die of Architects.

Dit jaar waren er drie podia. Het programma op de andere twee zag er als volgt uit.
Electronic Stage:
The Panacea (DE drum ’n bass)
Drumcorps (US breakcore)
Torthor (BE/NL darkstep – brandnew project by Hypnoskull & Kubus)
Hypnoskull (BE industrial)
Modulate (UK electro / industrial)
Angels & Agony (NL electro)
Charlois Talent Stage:
MXRCXL (NL rock – Battle 4 BOA)

Special Steve (NL stoner – Popunie)
The Blues Junkies (NL speedrock – Metropool regio)
Servantum (NL melodic death / modern metal – Battle 4 BOA)
Dynamic Solution (NL groove metal – Rock Central)

Loading