RockToberFest 2022

Zoals elk jaar is er in 2022 ook weer een RockToberFest in Estrado – Harderwijk.
De zaal gaat al om 16:00 uur open en er staan maar liefst zes bands te trappelen om het publiek te vermaken.

BlackRabbit – De band die de aftrap doet, is een thrash-death-formatie uit Apeldoorn.Invloeden van Slayer, Kreator en Carcass zijn te horen. Maar de heren luisteren ook graag naar Megadeth, Havok, Saxon, Obituary en Death. De bandnaam komt van een spel waarbij ze zochten naar parodie-bandnamen. Toen toevallig het zwarte konijn van de huisbaas in de tuin liep, kwam van Black Sabbath de naam Black Rabbit. En die naam is gebleven. Geen brute metalnaam, maar gewoon een schattig konijntje.

Stoflik Omskot – De in eigen beheer uitgebrachte debuut cd (of is het met 8 nummers nog een EP?) is nog maar kort uit. De band speelt death metal, met invloeden van hardcore en punk. Alles in het Fries en tekstueel gezien best luchtig. Kijk maar naar de titel: Bbq Mei De Buorfrou.
Wereldschokkend is het allemaal niet, maar de fun spat er wel vanaf.

Caedere – Volgens echte Tukkers is Twente de geboortegrond van de Nederlandse death metal, met een heerlijk dialect en folklore van witte wieven, klopgeesten en hellehonden. De bands Pestilence en Asphyx zijn vaandeldragers, maar het Twentse Caedere is hier ook al meer dan twintig jaar actief.
Caedere onderscheidt zich vooral muzikaal door met technisch sterke riffs een gecontroleerde chaos te creëren.
Het laatste album (uit 2021) gaat over de Nederlandse Onafhankelijkheidsoorlog van 1568 tot 1648. De tachtig jaar durende worsteling om vrij te komen van de Spaanse overheerser en zijn dominante religie. Songs gaan zoal over over de beeldenstorm, de grootschalige vernieling van katholieke heiligenbeelden door protestanten, gevolgd door de bestraffing van ketters door de katholieke rechtbank. Maar het gaat ook over de strijd van de Geuzen, de hongersnood, de oprichting van de VOC en de eerste stappen naar Koningkrijk Holland. Allemaal prima nummers.

Helleruin – Dit is een blackmetalband die draait om het heerschap Carchost. Lekker rauw en primitief werk, dat erg goed in elkaar zit. Er is veel variatie en de nodige aandacht voor sfeer.
Helleruin is niet vernieuwend of experimenteel, maar gewoon rauwe old-school black metal, met genoeg variatie om te blijven boeien.

Soulburn – Deze Death-black-doom-metal is ooit begonnen al een bekendere Asphyx, maar heet vanaf 2014 Soulburn. Atmosfeer is het codewoord bij de muziek van deze band. Het neemt je mee naar een sinistere wereld vol gruwel, maar niet zozeer met dood en verderf; eerder met hoop en licht.
Deze band is gelikter dan zijn voorganger; alles zit perfect in elkaar. De kracht van de band om met grimmige en kwaadaardige muziek de luisteraar een triomferend gevoel te doen geven blijft verbluffend. Prima werk.

God Dethroned – Deze deathmetalgrootheid heeft een ijzersterke compositie van de songs. De thematiek van de teksten is een duidelijke knipoog naar eerdere overtuigingen en uitingen. De toevoeging van een breder scala aan zangtechnieken plus de orkestratie hebben een grote meerwaarde. Ook de balans van verschillende tempo’s is goed afgewisseld. Heerlijke band, die ik in mei van dit jaar ook al bij Pitfest mocht aanschouwen.

Loading