Graspop 2022

Eindelijk (na 3 jaar wachten) de 25e editie van Graspop, met mijn helden: Deep Purple en Alice Cooper. Maar ik was er ook voor Five Finger Death Punch, Volbeat, Sabaton, Kontrust, Skillet, Amenra en Jinjer. En daarnaast hebben we nog veel meer moois gezien en gehoord.
Hieronder staat een playlist – die uit meerdere pagina’s bestaat.

Dit was de elfde keer dat André samen met zijn zoon Tom de heilige gronden van Graspop betreedt. Wat een geweldige beleving is het toch elk jaar weer!

DONDERDAG

THE CURSE OF MILLHAVEN opende het festival met Belgische Death Metal in de Metal Dome.
WHILE SHE SLEEPS speelt als eerste op Main Stage. Deze Engelse band speelt Metal Core en is hier al voor de 5e keer.
De Duitse IN EXTERNO spelt Folk/Pagan in Marquee, met doedelzak en fluit. Ooit begonnen ze als akoestische folkband, maar dit is al de derde keer dat ze op Graspop spelen.
DEATH TO ALL uit de VS death metal in Marquee.
Deze dag hebben we veel op de markt gelopen en lang in de rij gestaan voor nieuwe T-shirts. Zo hebben we wel kunnen genieten van TREMONTI, MASTODON en POWERWOLF, maar niet tussen het publiek gestaan, dus niet gefilmd.
Een heerlijke catchy mix van stevige punk en celtic rock op North Main Stage door DROPKICK MURPHYS.
IRON MAIDEN sluit met een twee uur durende show vol spektakel South Stage af. Dit is hun 10e keer op Graspop. Het zijn allemaal oude nummers, maar het publiek wil niet anders.
Na de dagsluiter speelt de Deense VOLBEAT nog anderhalf uur. De organisatie doet dit om zo het vertrekkende publiek te spreiden. Maar de wei blijft lang vol.

VRIJDAG

Voor T-shirts die er op donderdag nog niet waren, stonden we vandaag gelijk in de rij. PHIL CAMBELL AND THE BASTARD SONS en BEYOND THE BLACK hebben we zo wel gehoord, maar niet vanuit het publiek meegemaakt.
Vandaag was de Nederlandse Doom Metalband DOOL de eerste band die we vanuit het publiek meemaakten.
Tijdens het eten hoorden we GLORYHAMMER (een spinoff van Alestorm).
Daarna was het op South Stage tijd voor STEEL PANTER, met veel seksueel getinte opmerkingen, veel meiden uit het publiek op het podium en natuurlijk blote borsten. Maar de Glam Metal doet het nog goed en de Ozzy-imitatie is fantastisch.

SLOPER

EMPLOYED TE SERVE

JINJER

AMENRA

WHITESNAKE

WITHIN TEMPTATION

ZATERDAG

MAJESTICA

KONTRUST
Dance, 1K1, The Butterfly Defect, Just Propaganda, On The Run, Dancer In The Sun, Hey DJ!, The Smash Song, Bomba.

FLEDDY MELCULY

FIVE FINGER DEATY PUNCH
Inside Out, Trouble, Wash It All Away, Jekyll and Hyde, Sham Pain, Bad Company, Far From Home, Burn MF, Coming Down, Lift Me Up, Under and Over It, The Bleeding.

JUDAS PRIEST

ZONDAG

CROSSFAITH

THE GREAT OLD ONES

EVIL INVADERS

SKILLET

ALESTORM

ALICE COOPER is bekend van klassiekers als School’s Out en Billion Dollar Babies. Op het podium liet hij shockrock zien, zoals de onthoofding met de guillotine. Maar dat is inmiddels puur vermaak. Net als de dame met de baby en de wandelende baby-reus. Het showgehalte ligt hoog en dat wordt gewaardeerd. Met Johnny Depp richtte hij Hollywood Vampires op. Maar in zijn eigen band blijft hij het best. Met zijn 74 levensjaren hoort hij bij de oudjes.

Een Graspop-editie vol oude glorie. Zo is DEEP PURPLE ook nog lang niet uitgespeeld. Trouw spelen ze ‘Smoke On The Water’ en andere oude hits. Maar ook het nieuwere ‘Uncommon Man’, als voor eerbetoon aan toetsenist Jon Lord die tien jaar geleden aan kanker overleed.
Het optreden is sober, maar de muziek des te sprekender, met meer dan voortreffelijke solo’s op elk instrument. Volgens mij hebben we hier de twee oudste artiesten (76 jaar) van Graspop: Roger Glover en Ian Paice.
De setlist van Deep Purple is: Highway Star / Pictures of Home / No Need to Shout (Live debut) / Uncommon Man / Lazy / Nothing at All / Keyboard Solo / Perfect Strangers / Space Truckin’ / Smoke on the Water / Encore: Hush (Joe South cover) / Bass Solo / Black Night

De populariteit van SABATON gaat echt ongelooflijk hard. Inmiddels zijn ze een geslaagde nieuwe headliner van GMM. Ze doen dit letterlijk en figuurlijk met een grote hoeveelheid vuur. Er zijn erg veel (vaak jonge) fans in Sabaton-shirts. Frontman Joakim Brodén blijft immer sympathiek en dankbaar. De songs zijn technisch sterk en worden volop meegezongen. Nadeel is de enorme hoeveelheid crowdsurfers. Als je (zoals wij) redelijk vooraan staat, sta je meer achterste voren en ben je te druk bezig met de mensen boven je hoofd. Zeker de laatste songs zijn zo volledig aan ons voorbij gegaan. Jammer.

Loading