Toetsie Foetsie – Eindfilm 2022

Groep 8 van basisschool Laetare presenteert “Toetsie Foetsie”. Dit is de film waarmee ze afscheid nemen van hun basisschool. Deze eindfilm is op dinsdag 12 juli 2022 om 19:15 uur in première gegaan.
Het bijzondere van deze eindfilm is dat er heel veel met green screen gewerkt is.

Dit jaar hebben we een aantal scènes met het groene doek (GreenScreen) vorm gegeven. Green Screen, officieel Chroma Key, is een veelgebruikte studiotechniek in de film- en televisiewereld. Met deze techniek film of fotografeer je een onderwerp tegen een meestal groene of blauwe achtergrond. De achtergronden zijn gemakkelijk weg te halen in de digitale nabewerking en te vervangen door een andere achtergrond. Zo konden wij dus redelijk eenvoudig met grote groene doeken, een tafel, wat krukken, losse attributen en een gave achtergrondfoto, een aantal totaal verschillende locaties creëren.

Voor de acteurs is het soms best lastig. Ze moeten achter een simpel tafeltje en voor een knalgroen doek hun rol spelen. De locatie voelt niet echt aan als bijvoorbeeld een ingenieus CSI-laboratorium; wat het wel zou moeten voorstellen.

Met een foto kun je heel eenvoudig de achtergrond vullen en daardoor elke locatie creëren. De acteurs hebben dan enig idee hoe de film eruit gaat zien. Bij het zien van het resultaat ontdekken de leerlingen hoe eenvoudig mensen te manipuleren zijn.

Andere locaties waarbij we het groene scherm gebruikt hebben, zijn:
– de werkkamer van detective Shirley Holmes
– het kantoor van de superhelden
– de studio van het NieuwsBulletin

Shirley Holmes is het zusje van de beroemde Shirlock. Shirley is niet alleen slim, maar ook wel wat gemeen. Haar hulpje blundert er op los.
De drie superhelden zitten braaf naast elkaar aan tafel. Met alleen een groene achtergrond ziet het er bijna saai uit.
De nieuwslezeres heeft een (zelfgemaakte) microfoon, een laptop en wat papieren.
Door de foto op de achtergrond krijgt dit duo gelijk een rustiek, gedegen maar ook enigszins ouderwets uiterlijk.
Maar met de moderne achtergrond ziet het drietal er gelijk veel geavanceerder uit.
Met een blitse, bewegende achtergrond lijkt het of ze in een heuse studio zit.

Het lastige van het werken met een green screen is de belichting. Het groen van de achtergrond moet overal gelijk zijn. Er moeten geen heftige schaduwen op vallen. Als de acteurs te dicht bij het doek staan, wil dan nog wel eens donkere plekken geven. Ook reflecties zijn lastig. Zo bleek bij de montage dat het schoolbord van Shirley Holmes en de laptop van de nieuwslezer het groen reflecteerden. Nadeel daarvan is dat je dan ‘door’ de objecten heen kijkt. Natuurlijk mag in de hele set (en dus ook in de kleding van de acteurs) geen groen voorkomen. Het is verstandig om tijdens de opnames op de set al het eindresultaat (met achtergrond) te bekijken. Zo kom je achter de montagetafel niet voor verrassingen te staan.

Eindfilms van vorige jaren zijn:

De V-factor
Hotel
Hotel (Online)
Onvergetelijk

Loading