Harlem Shake (Filmleraar)

André Broens (leerkracht op basisschool Laetare in Lelystad) is Filmleraar van het jaar uit regio Midden. Dit artikel beschrijft één van de manieren waarop André film inzet.

Harlem Shake is een single van Baauer (Amerikaanse dj en internetfenomeen). In 2012 werd deze single als gratis download op de markt gebracht. Het is hiphop-muziek, met bass, golvende synthesizers, harde snare drums, een mechanische bassline, stukken met grommende leeuwen en flink wat samples.

In februari 2013 maakt vlogger Filthy Frank een korte video, die in enkele weken tijd door meer dan 12.000 andere video-makers werd nagedaan, met in totaal meer meer dan 44 miljoen views tot gevolg.

De video begint normaal gesproken met één persoon (vaak gemaskerd of gehelmd), die gedurende 15 seconden in zijn eentje danst op het liedje. Er zijn veel mensen in zijn omgeving, die doen alsof ze hem niet opmerken. Wanneer de bas daalt, gaat de video in een snelle overgang (een knip) naar alle mensen die staan te dansen. Vaak dragen zij rare kleding en maken ze allerhande rare dansbewegingen. De video duurt in totaal slechts rond de 30 seconden, wat hun populariteit mede verklaart.

In 2013 kwam een leerling van de Krokodillenbende op het idee om dit met de groep te doen. Inmiddels hadden we al filmpjes gezien van dansgroepen, bedrijven, stichtingen en wat al niet meer. De Kroko’s konden dus niet achter blijven.
Het maken van het filmpje kostte niet zoveel tijd. Evenmin als het monteren. Het was leuk om te doen en versterkte de band tussen de leerlingen.


Over Filmleraar van het Jaar 2021

De Filmleraar van het Jaar geeft film een eigen plek binnen het onderwijs. Met deze verkiezing wordt meer aandacht gevraagd voor filmeducatie. Op 5 juli 2021 zijn de zes regionale winnaars (uit zowel basis- als voortgezet onderwijs) bekend. Tijdens de Nationale Onderwijsweek en het Nederlands Film Festival maakt, op 5 oktober (de Dag van de Leraar), de vakjury bekend welke drie van deze zes regionale winnaars doorgaan naar de finale. Dé Filmleraar van het Jaar 2021 wordt op 24 november bekendgemaakt, tijdens een feestelijk verkiezingsevent op het International Documentary Filmfestival Amsterdam.

Uit het Juryrapport: “André is een filmleraar pur sang. Hij doet werkelijk alles met film. Hij gebruikt film ter vermaak, film om te inspireren, film ter ondersteuning van de vakinhoud, gebruikt film als verbindend middel, film om daarmee samenwerken te stimuleren. André heeft een duidelijk doel voor ogen: hij wil leerlingen filmvaardig maken zodat zij zelf leren zich uit te drukken middels film. Het is daarbij zeer bijzonder dat deze filmleraar in het basisonderwijs werkt. Dit kom je niet veel tegen.

Bezoekers: 576 totaal,  4 vandaag

  • Facebook
  • Twitter
  • Hyves
  • MySpace
  • Live
  • Add to favorites