WeerWerk

Animatiefilm van basisschoolkinderen

Het maandblad KunstZone laat stills zien uit de animatiefilm die André met zijn leerlingen maakte.

KunstZone is een tweemaandelijks papieren magazine, die je op de hoogte houdt van recente ontwikkelingen, onderzoek en goede praktijkvoorbeelden op het gebied van kunst- en cultuureducatie.
In het januari-nummer van 2022 (over verbondenheid) stond André (in de digitale bijlage). Hij was daarvoor geïnterviewd door Vincent Hodde over film en kunst in het basisonderwijs en over het verplicht fouten moeten maken, waarvan je dan leert.

In het mei-nummer van 2022 (over humor en engagement) staat André in de rubriek ‘WeerWerk’, met aandacht voor een animatiefilm die hij maakte met de bovenbouwleerlingen (groep 6, 7, 8) van basisschool Laetare in Lelystad.

In vier lessen (middagen) bedachten een groepje van ongeveer 6 leerlingen samen de (droge) grap en daaromheen het verhaal, ontwierpen ze de personages, kozen ze zelf de achtergronden, tekenden ze de scenes, zochten ze de geluiden en maakten ze ieder de korte individuele filmpjes die later het geheel moesten vormen. De film ontving bij “Expose your talent” van Kennisnet de originaliteitsprijs.

De animatiefilm werd op veel plekken vertoond, zoals bijvoorbeeld op een groot tv-scherm in het stadshart. Iedereen was enthousiast. We borduurden er op voort. Elke vier weken met een nieuw groepje kinderen tot er na een jaar werk een filmpje van bijna 8 minuten uitkwam.

Hoewel iedere leerling zijn eigen klus deed, stond samenwerken voorop. Je moest immers voortborduren op ideeën van een vorige groep. Dat stelt eisen aan je creativiteit. Ze leerden, naast het maken van animaties, ook het opslaan en beheren van bestanden. Kortom: een geweldig project.

Loading