Poppenfilm (Filmleraar)

André Broens (leerkracht op basisschool Laetare in Lelystad) is Filmleraar van het jaar uit regio Midden. Dit artikel beschrijft één van de manieren waarop André film inzet.

Tijdens handvaardigheid werkten de leerlingen in groepjes. Het ene groepje werkte met klei, het andere groepje was aan het solderen. Er was een groep met tegelmozaïek bezig, een andere groep met kaarten maken en weer een andere groep was in de keuken bezig met een recept. Dit kan natuurlijk alleen maar als er veel begeleiders zijn. Ouders in dit geval. Geweldig dat dat mogelijk was.

Helaas ging het ook wel eens mis. Dan was een begeleider onverwacht verhinderd. Dat groepje kon dan niet zomaar even instappen in een cyclus van een ander groepje, dus werd er iets zelfstandigs voor hen bedacht. In dit geval maakten ze sokpoppen. Met knopen, vilt, naald en draad en natuurlijk oude sokken maakten ze grappige handpoppen.

De week erna was er even de tijd om wat opnames van de sokpoppen te maken en ze op een muziekje te monteren. De leerlingen waren super trots op het eindresultaat.


Over Filmleraar van het Jaar 2021

De Filmleraar van het Jaar geeft film een eigen plek binnen het onderwijs. Met deze verkiezing wordt meer aandacht gevraagd voor filmeducatie. Op 5 juli 2021 zijn de zes regionale winnaars (uit zowel basis- als voortgezet onderwijs) bekend. Tijdens de Nationale Onderwijsweek en het Nederlands Film Festival maakt, op 5 oktober (de Dag van de Leraar), de vakjury bekend welke drie van deze zes regionale winnaars doorgaan naar de finale. Dé Filmleraar van het Jaar 2021 wordt op 24 november bekendgemaakt, tijdens een feestelijk verkiezingsevent op het International Documentary Filmfestival Amsterdam.

Uit het Juryrapport: “André is een filmleraar pur sang. Hij doet werkelijk alles met film. Hij gebruikt film ter vermaak, film om te inspireren, film ter ondersteuning van de vakinhoud, gebruikt film als verbindend middel, film om daarmee samenwerken te stimuleren. André heeft een duidelijk doel voor ogen: hij wil leerlingen filmvaardig maken zodat zij zelf leren zich uit te drukken middels film. Het is daarbij zeer bijzonder dat deze filmleraar in het basisonderwijs werkt. Dit kom je niet veel tegen.

Bezoekers: 126 totaal,  2 vandaag

  • Facebook
  • Twitter
  • Hyves
  • MySpace
  • Live
  • Add to favorites