CastleFest 2012

Castlefest 2012, het jaarlijkse Middeleeuwse, paganistisch, gothic en fantasy festival bij Kasteel de Keukenhof te Lisse. Drie dagen lang het toneel van ridders, pagans, goblins, narren, elfen, heksen en jonkvrouwen. Met straatacts, kraampjes, live muziek en vooral veel (verklede) bezoekers en een zeer gezellige, bijzondere sfeer.

Vrijdag 3 augustus

Op donderdag hebben we de tent al op de camping gezet. Het was een relaxte dag met prima weer en veel gezelligheid.
Vrijdag ging om 11 uur het park open en waren wij ook binnen. We haalden eerst ons balfolk-dansen (hoofdpodium) even op. We kregen goede instructies en het Nederlands collectief Té speelde de muziek.
Al snel merkten we dat de verwachte regen uitbleef en we te warm gekleed waren. Dus maar even terug naar de camping om  om te kleden.

Om 13:45 uur was de Letlandse Alternatieve / Gothic zangeres Vic Anselmo op het hoofdpodium. Veel te hard, maar verrassend, dromerig en loepzuiver. Wat een mimiek heeft dat mens. En wat een prachtige, digitale muziekinstrumenten.

Om 15:00 uur hebben we bij de Heidense Bende de workshop “Magische tasjes” gevolgd. Niet druk, maar wel leuk en knus. We maakten en vulden een persoonlijk magisch buideltje en leerden de bijpassende mythen en rituelen. Deze workshop was gratis.
Om 15:45 uur was Cesair halverwege het park op Village-stage. Al vaker meegemaakt (tijdens andere festivals) en nog steeds erg plezierig om te luisteren naar hun oosterse geluiden, Keltische dansen en alles wat daar geografisch tussen ligt.
Om 17:00 uur doen we nog een workshop bij de Heindense Bende. Ditmaal: “Geur en kleur reis”. Bij alle workshops staan prijzen en zo niet, dan zijn ze gratis.  Achteraf blijkt deze workshop 5 euro te kosten. Ze beroept zich op een regel ergens in het programmaboekje. Zelfs de infotafel wist niet dat deze workshop iets kostte. Heel vervelend.

Om 17:45 uur speelt het Belgische Shantalla op Village (één van de beste Ierse traditionele groepen op het vasteland).
Om 19:15 uur speelt Omnia op Forest (Mainstage) hun Paganfolk op hoofdzakelijk eigengemaakte akoestische instrumenten. Tegen het eind begint het ineens keihard te regenen. (De enige regen van de gehele dag.) Enkelen gaan schuilen. Anoek wil Omnia meemaken en laat zich helemaal natregenen.

Na Omnia gaat ze op de camping omkleden en is terug voor Faun (22:00 uur op Forest). Faun combineert historische instrumenten met moderne invloeden om sfeer te creëren. Het spijt me, maar dit pakt me absoluut NIET.

De avond wordt afgesloten met een vuurshow door PyroPercussion. De show staat weggedrukt in de hoek achter dranghekken. Er is een videoregistratie op het doek op het hoofdpodium te zien. De show viel enorm tegen. Beetje een domper op een spetterende dag.

Zaterdag 4 augustus

Zaterdag begint met de vervulling van een droom: we mogen even met de podiumcamera in de weer. Links op het podium staat een enorme arm waarmee prachtige shots van het podium gemaakt kunnen worden.  Dankzij de heren van “Bastaard.net” mochten we er voor de optredens even mee stoeien. (We kennen Bastaard.net nog van Elf Fantasy Fair, alwaar we samen met hen een prijswinnende film gemaakt hebben.)

Nadat we nog wat opnames hebben gemaakt voor twee speelfilmpjes (in opdracht), is het bijna 15:00 uur en tijd voor scandinavische volksmuziek van de Deense Asynje. Oude en zeldzame instrumenten gecombineerd met moderne beats, electronica en samples.
Om 15:45 uur start Kelten zonder Grenzen; inmiddels een ervaren en oude bekende op dit soort feesten. Gezellige groep met leuke, dansbare muziek. Persoonlijk heb ik af en toe nog wel moeite met (de eentonigheid van) het drumstel.
We werden getipt om vanaf 17:45 echt even naar Kroatische Loell Duinn te luisteren. De muziek was gebaseerd op traditionele geluiden van oa de Balkan, Arabië en Spanje. Heel sfeervol. Wat me irriteerde was de manier waarop de band het presenteerde: lui liggend in een kuipstoeltje. Ga staan en geef ons wat om naar te kijken!

Om 19:15 uur startte Ball Noir. Heerlijke muziek in deze drie dagen van folk: eindelijk een vonkje metal. (Er was zelfs heel even een korte PIT!) Prima muziek en prachtige stem. Maar wat ontzettend jammer dat juist hun beste nummer niet op de eerste, spiksplinternieuwe cd staat.
Om 20:30 uur is de WickerGaia. Al jaren hoor ik erover en zie ik foto’s en filmpjes. Ik vond het bijzonder om er nu bij te zijn. Heb er een mooie registratie van gemaakt. Toch denk ik dat hier meer uit te halen is. Er kon maar weinig publiek live goed zien wat er gebeurde. Gelukkig was er de videoregistratie op het hoofdpodium. Ik heb niet de gehele symboliek door, maar ik merk dat het voor velen heel bijzonder is; misschien zelfs religieus.

De laatste liveband van de avond is Corvus Corax. Wat een prachtige, opzwepende band. De toevoeging van de Dusseldorfse taikodrumgroep Wadokyo maakte het allemaal nog specialer. Geweldig om te horen, prachtig om te zien. Heerlijk!
Hierna had de avond afgelopen moeten zijn. Maar DJ Steve the Machine kwam nog “draaien”. Wat een absoluut bedroevend dieptepunt. Voor dit soort boing-boing-discogeluiden zijn andere feesten. Gruwelijk! Niet zo snel zo veel mensen het terrein af zien vluchten!

Zondag 5 augustus

Eindelijk tijd om Rastaban live te zien. En wat mij betreft een hele verbetering ten opzichte van IlianA. Ik vind deze zangeres hier zoveel beter bij passen. De muzikanten waren natuurlijk al prima. Ik ben vooral erg onder de indruk van de violist.
Dan is het tijd voor de circusvoorstelling in de SteamPunk-tuin. Deze wordt 2x per dag opgevoerd en is niet spectaculair maar “gezellig leuk”.
Workshops lijken over het algemeen niet echt druk bezocht te worden. Jammer, want de meeste begeleiders zijn zeer ervaren en kundig. Zo ook Alice Jooren van de houtskool-workshop.

Om 13:00 uur treedt Irfan op. De vrouwelijke en mannelijke stem doen het erg goed samen. De stijl is net even anders dan we gewend zijn op CastleFest: Noord-Afrika, India en het Byzantium.
Om 14:30 uur begint Orfeo met heel dansbare balfolk-muziek rondom de dwarsfluit. Bekende gezichten uit: Kelten zonder Grenzen, Ball Noir en Dutch Lemmings. Iedere muzikant zit blijkbaar in een stuk of 3, 4 bands.
Terug naar de SteamPunk-tuin voor een uitleg over “Die Atherbrückel”. Een prachtige één-acte die geloofwaardig en buitengewoon humoristisch wordt neergezet. Super!

Om 15:45 uur staan de Deense Euzen op het hoofdpodium. Leuk.
En dan is het om 18:30 uur tijd voor de BerlinskiBeat. De muzikanten van Corvus Corax laten hier een extreem dansbare sound horen. Het swingt, proeft naar Berlijnse clubmuziek, maar ook naar straatmuziek van zigeuners. Geweldig! Prima eindafsluiting voor deze driedaagse.

Loading