Kunstbeschouwing

“De Veelzijdigheid” verschijnt wekelijks in de elektronische mailbox van liefhebbers en leden van ‘Kunstenaars Flevoland’. In nr 62 van 30 april 2023 wordt eens schilderij van André beschreven.

KUNSTBESCHOUWING
André Broens
Zonder titel

André Broens is een creatieve explosie! Een kunstzinnige veelvraat, een man die nooit slaapt, een kunstenaar die het een na het ander maakt en wiens ideeënhoofd nooit leeg raakt. Schilderijen, films, installaties, vlogs en nog veel meer – samenwerkingen, poëzie, muziek, teveel om op te noemen. André staat altijd aan.
En in zijn vrije uren staat hij voor de klas om zijn energie en out-of-the box bestaan aan kinderen over te dragen. Je zal zo iemand maar als leerkracht hebben! Wat een luxe moet dat zijn.

In 2020 maakte hij dit werk. Het heeft geen titel, dus we mogen onze eigen verbeelding erop loslaten.

Om veel te maken, moet je snel kunnen werken. Met verfrollers en soms een spuitbus gaat dat prima.
Wie spuitbussen zegt, denkt wellicht meteen aan Herman Brood. Brood had een soort stripachtige mensvorm ontwikkeld die maakte dat je zijn werk ogenblikkelijk herkent. André doet iets vergelijkbaars. Zijn gezichten en mensvormen zijn onmiskenbaar van zijn hand. Geel of bruin, kaal, grote ogen, grote oren, grof, naakt zonder dat het opvalt als naakt, armen wijduit, handen gespreid. Klodders geven de werken een feestelijke sfeer, alsof er met confetti is gestrooid.

Wat de figuren uitdrukken, is niet zo van belang. Het is feest, er is vrolijkheid en het moet heel fijn zijn om zijn kleurrijk werk in de kamer te hebben hangen, getuige de vele mensen die zijn werken hebben gekocht. Alsof je elke dag in de disco bent! Zo’n werk straalt zoveel energie uit dat je meteen zin hebt in de dag.

Deze vier figuren vieren het leven. Laten we er een voorbeeld aan nemen.

Loading