Boekenbabbel “Dagboek van een Noob”

Al jarenlang werken we op school met verschillende vormen van boekpromotie. Denk daarbij aan een boekpromotie (in een groepje reclame maken voor een boek), boekenkring (in de kring praten over een boek of serie dat meerdere leerlingen gelezen hebben), een boekverslag (op papier, al dan niet aan de hand van vragen of een invulblad), boekvoorspelling (in de kring gissen waar het boek over gaat waarvan je alleen de kaft ziet), boek-film vergelijking (onderzoeken hoe de film van een boek of het boek na de film op elkaar lijken), voorlezen (om de beurt een leuk, grappig of spannend stuk voorlezen), kwis (vragen stellen over een voorgelezen stuk), enzovoort.

Eén van de vormen is de boekenbabbel. Een boekenbabbel is een kort praatje of film (van ongeveer 1 minuut) over een boek. Die boekenbabbel moet je motiveren om het boek te gaan lezen.
De eerste jaren leken onze boekenbabbels nog erg veel op boekpresentaties, dus met het benoemen van de schrijver, de tekenaar, het genre, het aantal bladzijden, het jaar van uitgave en al die dingen die je misschien niet wil weten bij het uitzoeken van een boek.
Steeds vaker werden er spannende of grappige stukjes verteld of voorgelezen. Dat werkte al vele malen beter. Inmiddels komen de leukste clipjes voorbij. Er wordt gemonteerd, geanimeerd en met meerdere schermen gewerkt. Prachtig. Hieronder zie je een voorbeeld, maar op deze site zijn er veel meer te vinden.

Loading