André Broens (leerkracht op basisschool Laetare in Lelystad) is Filmleraar van het jaar uit regio Midden. Dit artikel beschrijft één van de manieren waarop André film inzet.
Het hele team besloot om samen de Jenaplan-opleiding te gaan doen. Tijdens het lerarentekort waren er leerkrachten aangetrokken zonder jenaplan-voorkennis. Voor de rest was het op z’n minst een goede opfrisser. En voor sommigen zelfs de kans om het jenaplan-diploma te behalen. Zeker was dat het gehele team weer dezelfde kant op zou gaan.
Eén van de opdrachten was om allemaal om de beurt een hoofdstuk te presenteren uit het boek “Het kleine jenaplan”. André kreeg het eerste hoofdstuk. En wat doe je als filmleraar als je een presentatie moet maken? Juist, een filmpje. Onderstaand filmpje is het geworden.
Over Filmleraar van het Jaar 2021
De Filmleraar van het Jaar geeft film een eigen plek binnen het onderwijs. Met deze verkiezing wordt meer aandacht gevraagd voor filmeducatie. Op 5 juli 2021 zijn de zes regionale winnaars (uit zowel basis- als voortgezet onderwijs) bekend. Tijdens de Nationale Onderwijsweek en het Nederlands Film Festival maakt, op 5 oktober (de Dag van de Leraar), de vakjury bekend welke drie van deze zes regionale winnaars doorgaan naar de finale. Dé Filmleraar van het Jaar 2021 wordt op 24 november bekendgemaakt, tijdens een feestelijk verkiezingsevent op het International Documentary Filmfestival Amsterdam.
Uit het Juryrapport: “André is een filmleraar pur sang. Hij doet werkelijk alles met film. Hij gebruikt film ter vermaak, film om te inspireren, film ter ondersteuning van de vakinhoud, gebruikt film als verbindend middel, film om daarmee samenwerken te stimuleren. André heeft een duidelijk doel voor ogen: hij wil leerlingen filmvaardig maken zodat zij zelf leren zich uit te drukken middels film. Het is daarbij zeer bijzonder dat deze filmleraar in het basisonderwijs werkt. Dit kom je niet veel tegen.“
Volg Mij !