Realisme versus Classicisme

In het tweede jaar van de opleiding DBKV (Docent Beeldende Kunst en Vormgeving) moet er voor het vak VNO een onderzoek gedaan worden binnen de periode 1400-1800, waarin een link naar de Oudheid zit. In het eerste half jaar moet er voor 4 EC’s een goede opzet gemaakt worden, met hoofd- en deel vragen, literatuuroverzicht en bronnenweging, een inleiding en een voorlopige conclusie. In het tweede half jaar moet voor 3 EC’s het onderzoek voltooid worden. 

André heeft gekozen voor Caravaggio. Hij levert een prachtig verslag af over hoe Caravaggio zijn eigen Realistische stijl kiest, tegenover het Classicisme van Annibale Carracci. 

Het werk is beoordeeld met een 10 (tien). De docent vond het een feest om te lezen. Formeel was alles aanwezig, de tekst was zorgvuldig, goed geformuleerd en helder opgebouwd, de vraagstelling was duidelijk, evenals de deelvragen die goed uitgewerkt waren in verschillende hoofdstukken, meer dan genoeg goede bronnen waren goed gebruikt en kritisch gewogen, een goede relatie tussen tekst en beeld, een navolgbare gedachtegang met een juiste conclusie en een inzicht, eigenheid en diepgang. 

Verder waren titel en subtitel goed, waren de afbeeldingen een deel van het werkstuk, was de proloog een goed idee, en is het verhalend schrijven in combinatie met de onderbouwing in noten een goede werkwijze. Het is een prachtig werkstuk geworden, bevlogen, mooi verteld, goed gestructureerd en niet te vergeten prima gedocumenteerd. Natuurlijk zijn er altijd details die eventueel nog wat genuanceerder kunnen, maar de volledige waardering in de vorm van een 10 is terecht.

Loading