Jacques Tange

Animatie van 13 bij 90 meter

De Lelystadse kunstenaar (en basisschoolleerkracht) André Broens heeft de opdracht gekregen om en eenvoudige animatie te maken voor het Rotterdamse Ahoy.

Op de voorgevel van Ahoy is onlangs een grote LED-façade aangebracht, met Vidiwall van ongeveer 13 bij 90 meter. Dat is een flink groot scherm, met bijna de lengte van een voetbalveld. De LED-façade wordt gezien als “het gezicht van de stad”.

De Schiedamse kunstenaar Jacques Tange zou op dit scherm enkele van zijn schilderijen laten zien. Jacques is een gevestigd kunstenaar die wereldwijd exposeert. Hij heeft zeer herkenbare schilderijen, pastels en litho’s, maar werkt ook met andere materialen, zoals brons, kunsthars, keramiek en glas.

André wilde graag de schilderijen van Jacques laten bewegen. Hij maakte as proef van het doek “Menage a trois” een eenvoudige animatie. Het is goed gelukt en het plan is opgevat om boven Ahoy meer werken in animatievorm te publiceren. Dit werk was  boven de Ahoy te zien van maandag 30 januari tot maandag 12 maart 2012.

Het eerste filmpje (een proefmodel) laat drie dames zien die paardrijden in een bewolkte en heuvelachtig landschap. André vindt het nog best lastig om een schilderij om te bouwen naar een animate. “Je moet delen laten bewegen die er niet zijn. Zo heeft Jacques achter de personen geen achtergrond geschilderd, maar die achtergrond moet er wel zijn. Dus je moet proberen zoveel mogelijk de stijl van Jacques proberen neer te zetten.”

Op de LED-façade staan vertcale banen met LED-lampen gemonteerd op een afstand van een halve meter van elkaar. Als het filmpje zo omgebouwd wordt, ziet het er op een gewoon computerscherm erg vreemd uit. Maar op het grote Ahoy-scherm is het prachtig. Het is tot op grote afstand zichtbaar; ook overdag.

Zie ook: Krant van Flevoland

Loading