Paul Klee in de klas

André heeft met zijn leerlingen gekeken naar het werk van Paul Klee (1879-1940). En dan wel heel specifiek naar “Senecio” uit 1922. Klee maakte dit werk met olieverf en krijt op gaas en karton. Het werk is 40 bij 37 cm.

Paul klee was docent bij Bauhaus in Weimar en Dessau, Duitsland. Het was een opleiding voor kunstenaars van 1919 tot 1932.

De leerlingen maakten ook een gezicht in warme kleuren op een ongeveer even groot stevig stuk papier.

Ik begon de les met het bespreken van kunst van Paul Klee via het digibord; en dan vooral het werk waar dit op gebaseerd is.
We spraken over warme kleuren. Daarna begonnen de leerlingen met het in grote lijnen opzetten van het gezicht. (Je kunt ze eventueel de grote cirkel rond een bord laten trekken.)
Daarna gingen de kinderen met wasco aan de slag. Het is niet de bedoeling om het werk helemaal dicht te smeren. De verf moet zich hier en daar kunnen hechten aan het papier.
Ik heb ze gevraagd om met wasco ongeveer 1 cm van de rand af te blijven. Dat voorkomt een vieze tafel en geeft straks een mooie verfrand.
Daarna mag de de verf erover heen. Ik heb de verf rechtstreeks uit de fles op het vel laten spuiten. Scheelt schoonmaken van bakjes. De les t/m het schilderen duurde bij mij ongeveer drie kwartier.
De dag erna hebben de kinderen de verf eraf gekrabd. Hoe korter de droogtijd, hoe makkelijker de verf eraf bladdert. Ik heb het ze met de zijkant van een houten liniaal laten doen. Maar het kan ook met een verfkrabber of een pasje. Daarna hebben we de kunstwerken besproken.

Kinderen die geen warme kleuren gebruikten, kregen echt wel andere resultaten. Dat merkte de groep ook wel op.

Loading