André Broens (leerkracht op basisschool Laetare in Lelystad) is Filmleraar van het jaar uit regio Midden. Dit artikel beschrijft één van de manieren waarop André film inzet.
In 2019 is André afgestudeerd aan ArtEZ, de kunstacademie in Zwolle. Hij heeft daar, naast zijn fulltime baan als groepsleerkracht basisonderwijs, de vierjarige avondopleiding afgemaakt.
In zijn vrije tijd was André in de jaren daarvoor schilder. Hij maakte in die tijd veel schilderijen. Soms in olieverf, af en toe mixed media, maar meestal in acryl. Hij exposeerde zijn werk door heel het land en verkocht heel aardig.
Maar op een gegeven moment merkte hij dat hij niet verder groeide. Hij bleef vastzitten in een vast stramien. Dàt was de reden voor hem om naar de kunstacademie te gaan.
Op ArtEZ ontwikkelde hij zijn schilderen, maar vooral zijn manier van kijken en uiten. Hij ging groter werk maken. Het werden soms bijna kamervullende installaties. Steeds vaker kwam daar video bij kijken; het aspect ’tijd’. (4D werd dat op de opleiding genoemd.) Zijn manier van kijken veranderde ook zijn manier van filmen.
Uiteindelijk maakte hij een installatie, waar een video in zat, die hij met kinderen uit de klas (en collega ’s van school) gemaakt had.
“Ad Tempus Vitae” is de naam van het volledige video-drieluik (triptiek). De centrale thema’s daarin zijn TIJD (seizoenen, levenscyclus, vrije tijd, virtuele tijd) en BIG DATA. De video waar het hier over gaat is gebaseerd op het schilderij “De dans van de Tijd” van Nicolas Poussin (1635).
Inmiddels is deze video al op diverse locaties te bezichtigen geweest.

Een registratie van de volledige installatie (met 3 video’s of een laptop) is hier te zien.
Met dit diploma is André Bachelor of Arts and Education en 1e graads bevoegd. Hij heeft gekeken op een middelbare school en op een hbo-opleiding (pabo), maar zijn hart ligt bij deze basisschoolkinderen. De opleiding is goed in te zetten bij zijn werk. Hij wordt ICC-er (Interne CultuurCoördinator). Maar het was in eerste instantie bedoeld om zijn kunstenaarschap verder te ontwikkelen. En dat is zeker gelukt.
Over Filmleraar van het Jaar 2021
De Filmleraar van het Jaar geeft film een eigen plek binnen het onderwijs. Met deze verkiezing wordt meer aandacht gevraagd voor filmeducatie. Op 5 juli 2021 zijn de zes regionale winnaars (uit zowel basis- als voortgezet onderwijs) bekend. Tijdens de Nationale Onderwijsweek en het Nederlands Film Festival maakt, op 5 oktober (de Dag van de Leraar), de vakjury bekend welke drie van deze zes regionale winnaars doorgaan naar de finale. Dé Filmleraar van het Jaar 2021 wordt op 24 november bekendgemaakt, tijdens een feestelijk verkiezingsevent op het International Documentary Filmfestival Amsterdam.
Uit het Juryrapport: “André is een filmleraar pur sang. Hij doet werkelijk alles met film. Hij gebruikt film ter vermaak, film om te inspireren, film ter ondersteuning van de vakinhoud, gebruikt film als verbindend middel, film om daarmee samenwerken te stimuleren. André heeft een duidelijk doel voor ogen: hij wil leerlingen filmvaardig maken zodat zij zelf leren zich uit te drukken middels film. Het is daarbij zeer bijzonder dat deze filmleraar in het basisonderwijs werkt. Dit kom je niet veel tegen.“
Bezoekers: 711 totaal, 1 vandaag
Volg Mij !