Tops (Filmleraar)

André Broens (leerkracht op basisschool Laetare in Lelystad) is Filmleraar van het jaar uit regio Midden. Dit artikel beschrijft één van de manieren waarop André film inzet.

Op 5 jui 2021 werd André officieel benoemd tot Filmleraar van het jaar 2021 (Midden Nederland). Hij kreeg daarvoor vele felicitaties en complimenten. Hier een selectie van enkele digitale.

Zo kreeg André bijvoorbeeld een mailtje van Dorée de Kruijk, festival-directeur bij het NFFS (Nationaal FilmFestival voor Scholieren) met een vette felicitatie.

Uit diverse hoeken (kunstwereld, therapie, onderwijs, enz.) kwamen fantastische complimenten te voorschijn. Zoals die van Sophie als reactie op een door André beschreven lessituatie.


Ook waren er felicitaties op de benoeming, maar dan met een verwijzing naar één specifieke film. Bijvoorbeeld de Eindfilm voor groep 8 van dit jaar.

Natuurlijk waren er ook heel veel grappige, leuke, lieve, bijzondere, trotse felicitaties. Een selectie.


Over Filmleraar van het Jaar 2021

De Filmleraar van het Jaar geeft film een eigen plek binnen het onderwijs. Met deze verkiezing wordt meer aandacht gevraagd voor filmeducatie. Op 5 juli 2021 zijn de zes regionale winnaars (uit zowel basis- als voortgezet onderwijs) bekend. Tijdens de Nationale Onderwijsweek en het Nederlands Film Festival maakt, op 5 oktober (de Dag van de Leraar), de vakjury bekend welke drie van deze zes regionale winnaars doorgaan naar de finale. Dé Filmleraar van het Jaar 2021 wordt op 24 november bekendgemaakt, tijdens een feestelijk verkiezingsevent op het International Documentary Filmfestival Amsterdam.

Uit het Juryrapport: “André is een filmleraar pur sang. Hij doet werkelijk alles met film. Hij gebruikt film ter vermaak, film om te inspireren, film ter ondersteuning van de vakinhoud, gebruikt film als verbindend middel, film om daarmee samenwerken te stimuleren. André heeft een duidelijk doel voor ogen: hij wil leerlingen filmvaardig maken zodat zij zelf leren zich uit te drukken middels film. Het is daarbij zeer bijzonder dat deze filmleraar in het basisonderwijs werkt. Dit kom je niet veel tegen.

 94 total views,  1 views today

  • Facebook
  • Twitter
  • Hyves
  • MySpace
  • Live
  • Add to favorites