Video-ontmoeting met oude meesters

Voor het afsluiten van de opleiding DBKV (Docent Beeldende Kunst en Vormgeving) moet er voor het vak KGA een onderzoek gedaan worden.  
André heeft gekozen voor Bill Viola, een nog levende video-kunstenaar. Hij levert een prachtig verslag af over hoe Viola zich door oude meesters uit de Renaissance laat beïnvloeden, maar waar uiteindelijk toch de vraag gesteld wordt of Viola misschien toch meer Romantiek dan Renaissance is.  

Het werk is beoordeeld met een 9,3. De docent heeft het met plezier gelezen. Formeel was alles aanwezig, de titel dekt de lading. De conclusie is overtuigend en alles is, in een stevige tekstopbouw, herder uiteengezet. Het is een kritische literatuurstudie met overwegingen en doorvraag-momenten. Hij laat zijn onderzoekshouding en zijn onderzoek goed zien; vooral in de voetnoten. De stevige tekststructuur geeft de lezer in de veelheid aan informatie houvast. De neiging naar volledigheid is ingetoomd.

Het is een zeer complete chronologie, bijna uitputtend in de beschrijving van de stappen en werken in Viola’s oeuvre. Het blijkt een lange aanloop naar een wending, aangekondigd in de titel, in deel twee. De romanticus, is origineel, al is er ook het nodige op af te dingen (al is wel literatuur geraadpleegd die de continuïteit van de Romantiek in onze hedendaagse cultuur bespreekt); Bill Viola verhoud zich, ook als pioner, ook tot discours van later datum. André gebruikt ergens de term traditionalisme; de link met de Romantiek zou ook in de richting van de Pre-Raphaelieten of de Nazareners kunnen leiden. Prikkelend.

Klik op de afbeelding hieronder om het verslag te downloaden. 

 3 total views,  1 views today

  • Facebook
  • Twitter
  • Hyves
  • MySpace
  • Live
  • Add to favorites